Päivystyshelppi

Virtsaamiskipu naisella

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • sinulla on virtsaamiskipua

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Oman terveyskeskuksen kiirevastaanottoon tai päivystykseen tulee olla heti yhteydessä, jos

  • virtsarakkotulehdusoireiden yhteydessä nousee korkea kuume

Pahanhajuinen virtsa, epätavallinen virtsan väri ja virtsan karkailu eivät yksinään viittaa bakteerin aiheuttamaan virtsatietulehdukseen, eikä antibiootti korjaa näitä vaivoja. Jos henkilöllä ei ole ollut aiemmin virtsatietulehduksia, tilannetta selvitellään yleensä laboratoriotutkimuksin. Poikkeuksen tekevät toistuvia virtsatieinfektioita sairastavat naiset, joilla ei ole perussairauksia tai muita riskitekijöitä ja tauti on lieväoireinen. Tällöin ei tarvita laboratoriotutkimuksia. Tutkimukset ennen hoitoa ovat kuitenkin tarpeen aina, jos nainen on raskaana tai jos on syytä epäillä sukupuolitautia.

Virtsarakkotulehduksista puolet paranee ilman hoitoa kolmessa päivässä. Joissain tapauksissa antibioottihoito on tarpeen. Hoidon kesto on yleensä naisilla 3-5. Antibioottihoidolla virtsarakkoinfektion oireet lievittyvät nopeasti, 1–2 päivän kuluessa. Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat, tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.

Siirry Omaolo-palveluunAvautuu uuteen ikkunaan

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Virtsarakkotulehdukset ovat hengitystieinfektioiden jälkeen toiseksi yleisimpiä infektioita Suomessa. Niitä hoidetaan maassamme vuosittain noin kolmisensataa tuhatta.

Naisilla virtsarakkotulehdukset ovat varsin yleisiä nuoresta iästä lähtien. 65 vuoden ikään tulleista naisista noin puolella on jo ollut vähintään yksi tulehdus. Virtsarakkotulehdus syntyy tavallisesti siten, että taudinaiheuttamiskykyisiä bakteereita pääsee nousemaan omasta suolistosta, välilihasta tai nivusista virtsaputkea myöten virtsarakkoon. Naisilla on lyhyempi virtsaputki kuin miehillä, mikä on yksi syy siihen, että infektiot ovat naisilla tavallisempia. Vastoin yleistä uskomusta kylmettyminen ja uiminen eivät lisää virtsatietulehdusten riskiä. Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat seurausta yhdynnöistä, mutta silloinkin infektion aiheuttavat useimmiten omat bakteerit.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2