Päänsärky
Päänsärky on erittäin yleinen oire, jota liki jokainen ihminen tuntee jossakin elämänsä vaiheessa. Päänsärky voi olla peräisin hyvin erilaisista lähteistä: lihaksista, verisuonista, aivokalvoista, aivohermoista, luukalvoista, silmistä, poskionteloista, korvista tai hampaistosta. Itse aivoissa ei ole kipua aistivia hermopäätteitä.
Toimi näin eri tilanteissa
Hakeudu hoitoon, jos:
- sinulla on tavallisuudesta poikkeavaa päänsärkyä
Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.
Kaikissa tapauksissa terveydenhuollon ammattilaiseen on hyvä olla yhteydessä, jos pitkittyvä tai toistuva päänsärky haittaa elämää.
Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.
Voit arvioida oireitasi myös Omaolo-palvelun oirearvion avulla.
Hätätapaus - soita 112, jos:
- päänsärky alkaa yhtäkkisesti voimakkaana tai siihen liittyy voimakkaita muita oireita kuten hermoston oireita (tunnottomuus, halvaus, kouristukset, puhehäiriöt), tajunnanhäiriöitä, yleistilan heikkenemistä, oksentelua, niskan jäykkyys: ei saa leukaa rintaan tai korkea kuume
Katso tarvittaessa toiminta ohje: Äkillinen voimakas päänsärky
Etsitko lisää tietoa vaivasta?
Ohimenevän päänsäryn syyt ovat useimmille tuttuja: esimerkiksi jännittäminen, rasitustila tai unen puute. Yleisimpiä samoin oirein toistuvan päänsäryn syitä ovat migreenityyppiset säryt sekä lihasperäiset päänsäryt.
Päänsärkyä voivat aiheuttaa mm. tulehdusperäiset -, vammoista johtuvat -, verenkiertoperäiset -, kasvain-, aineenvaihduntaperäiset – ja myrkytysperäiset syyt. Huomattavaan osaan päänsärkyoireita ei löydetä mitään syytä.
Lisää tietoa aiheesta:
Etkö ole varma mitä tehdä?
SOITA 116117Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi116117.fi
voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: