Päivystyshelppi

Vuotava nenä

Toimi näin eri tilanteissa

Hoida kotona, jos:

  • nenä vuotaa

Vuotavaa nenää voi yleensä alkuun hoitaa ja seurata kotona. Ellei oireet helpotu itsehoidolla, on hyvä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Vuotavan nenän vuoksi ei tarvitse hakeutua päivystykseen. Oireiden pitkittyessä hoidon tarpeen arvio tehdään uudelleen. Henkilökohtaisen arvion saadaksesi voit olla yhteydessä ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa soittaa päivystykselliseen terveysneuvontaan.Avautuu uuteen ikkunaan

Rasitusnuhan oireet rauhoittuvat yleensä rasituksen jälkeen lämpimässä sisä- tai ulkoilmassa 10–20 minuutissa. Antihistamiinitableteista ei tavallisesti ole hyötyä. Antihistamiininenäsuihke sen sijaan saattaa auttaa jonkin verran, samoin ilman reseptiä saatavat kortisoninenäsuihkeet.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Apteekeista saat asiantuntevaa apua ja vinkkejä vuotavan nenän itsehoitoon.

Lähin apteekkiAvautuu uuteen ikkunaan

Hakeudu hoitoon, jos:

  • nuha haittaa työntekoa tai urheiluharrastusta merkittävästi

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Rasitusnuhan oireilu pahentuu jonkin verran iän lisääntyessä. Allergista nuhaa sairastavilla liikuntaa häiritseviä rasitusnuhaoireita on kaksi kertaa useammin kuin ei-allergisilla. Myös allergisen nuhan oireet pahentuvat erityisesti pitkäkestoisessa rasituksessa. Rasitusnuha todetaan sulkemalla pois muut nuhaoireen vaihtoehdot.

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2