Päivystyshelppi

Pohkeen vamma

Toimi näin eri tilanteissa

Hakeudu hoitoon, jos:

  • olet loukannut pohjettasi

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan 1-3 vuorokauden kuluessa.

Pienten vammojen ja haavojen ensiapu perustuu kolmen K:n periaatteelle ja hoitoa voidaan hyvin toteuttaa kotona:

  • Kylmähoito: Vammakohdan päälle laitetaan kylmäpakkaus (esim. pikakylmähaude, pakastepussi, lumi muovipussissa). Kylmäpakkauksen ja ihon väliin on aina laitettava paleltumisen estävä eriste, esim. elastinen tukiside tai pyyheliina. Kylmän päälle kierretään joustava tukiside. Kylmän annetaan vaikuttaa 15 - 20 min raajan ollessa kohoasennossa. Tämän jälkeen kylmäpussin tilalle asetetaan pelkkä paineside. Kylmähoitojaksoja tulee toistaa aluksi 1–2 tunnin välein.
  • Kompressio: Vammakohtaa puristetaan aluksi käsin, jatkohoidoksi tukeva kompressioside.
  • Kohoasento: Raaja nostetaan kohoasentoon.

Vamman jälkeen lepo on tärkeää. Liikuntaharjoittelusta on hyvä pitää 3–7 vrk:n mittainen tauko, jonka jälkeen aloitetaan vammakohdan asteittainen käyttö ja kuntouttaminen kivuttomin harjoittein.

Laaja lihasvamma saattaa vaatia korjausta leikkauksella. Sitkeä kipu lihasrevähdyksen jälkeen voi olla seurausta lihaksen sisäisestä veripahkasta/mustelmasta, joka voi vaatia tyhjentämistä. Revähdyksen laajuudesta riippuen paraneminen voi kestää 2-6 viikkoa.

Mikäli oireet jatkuvat, pahenevat tai voinnissa tapahtuu selkeä muutos huonompaan, on syytä olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen heti.

Haavan itsehoito-ohjeAvautuu uuteen ikkunaan

Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Lihasrevähdys syntyy lihaksen ollessa kuormitettuna ja jännittyneenä ponnistuksen yhteydessä esim. urheilussa, mutta myös erilaisissa työtilanteissa ja muissa tapaturmissa. Pohkeeseen kohdistunut suora isku voi myös aiheuttaa lihasrevähdyksen.

Lihasrevähdyksessä pohkeeseen syntyy verenvuotoa (kova pahka kudoksessa tai ihon pinnalla mustelma) ja repeämäkohta on kipeä, sekä pohkeen jännittäminen tai vamman aiheuttaneen liikkeen toistaminen tuottaa aristusta/kipua. Jos pohkeen lihaskudosta on revennyt huomattava määrä, voi vamma kohdassa olla kuoppa ja lihaksen voima on heikentynyt tai kokonaan poissa. Jalalla ei voi astua.

Suonenveto eli lihaskramppi syntyy suunnilleen samoissa olosuhteissa kuin lihasrevähdyskin, mutta lihaskouristuksen aiheuttama kipu hellittää rasituksen loppumisen jälkeen. Lihasrevähdyksen kipu sen sijaan jatkuu.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2