Päivystyshelppi

Päänsärky (äkillinen, kova)

Tilanne voi vaatia välitöntä yhteydenottoa

Toimi näin eri tilanteissa

Hätätapaus - soita 112, jos:

  • sinulla tai läheiselläsi alkaa äkillinen kova päänsärky

Äkillisen kovan päänsäryn syyn selvittely päivystyksessä on yleensä tarpeen, jos kipu on alkanut ponnistuksessa/kovassa rasituksessa tai vamman seurauksena (tapaturma, pahoinpitely, liikenneonnettomuus).

Myös raskaana olevien, yli 50-vuotiaiden ja henkilöiden, joilla on käytössä verenohennus- tai solunsalpaajalääkitys, äkillisen kovan päänsäryn syy on tärkeä selvittää. Aivoverenvuodon aiheuttamaan päänsärkyyn liittyy usein myös muita oireita kuten pahoinvointia, oksentelua, niskajäykkyyttä ja silmien valonarkuutta. Aivokalvontulehduksessa oireina voi kovan päänsäryn lisäksi olla kuumetta, niskajäykkyyttä tai iholla näkyvää pistemäistä ihottumaa.

Jos äkillisestä kovasta päänsärystä kärsivä henkilö menee tajuttomaksi, käännä hänet kylkiasentoon hengitysteiden avoimuuden varmistamiseksi. Ellei tajuttomaksi mennyt herää puhutteluun tai ravisteluun, eikä hengitä normaalisti, soita hätänumeroon 112 ja aseta puhelimesi kaiutintoiminnolle. Aloita elottomaksi menneelle paineluelvytys. Hätäkeskuspäivystäjä neuvoo puhelimessa, kuinka elvytetään.

Etsitko lisää tietoa vaivasta?

Aivokalvon alaisessa verenvuodossa (SAV) veri purkautuu aivokalvojen alle eikä aivokudoksen sisään, joten oireet ovat täysin erilaiset kuin aivoverenvuodossa. Tyypillinen oire on äkkiä alkava kova ja hellittämätön päänsärky. Usein siihen liittyy pahoinvointia ja oksentelua, niska tuntuu jäykältä ja silmissä on valonarkuutta. Voi esiintyä myös kouristeluja ja tajuttomuutta. Joskus harvoin ilmenee halvausoireita. Oireiden voimakkuus vaihtelee paljon.

Potilaalle voi syntyä nopeasti syvä tajuttomuus, ja toisessa ääripäässä on taksilla lääkäriin saapuva hyväkuntoinen potilas. SAV tarvitsee välitöntä hoitoa. Taudinkulku vaihtelee suuresti. Noin neljäsosa potilaista kuolee vuoden sisällä vuodosta. Toisaalta usein SAV:stä toivutaan täysin, ja onnistuneen leikkauksen jälkeen uusiutumisvaara on pieni.

Korkea kuume, päänsärky, sekavuus ja tajunnan häiriöt ovat tyypillisiä bakteerin aiheuttaman aivokalvotulehduksen oireita. Usein on myös pahoinvointia. Jokaisella sairastuneella on kuumeen lisäksi ainakin jokin näistä oireista. Bakteeritaudeissa yleiskunto romahtaa yleensä päivän, parin kuluessa. Huonokuntoisuuden huomaa arkipäivän askareiden jaksamisessa. Hyvin iäkkäillä henkilöillä tauti voi olla kuumeetonkin, eikä huonokuntoisuuden syynä aina silloin tule mieleen aivokalvotulehdus.

Lisää tietoa aiheesta:

Etkö ole varma mitä tehdä?

SOITA 116117

Päivystysapu 116117 palvelun toimivuuden omalla alueellasi voit tarkistaa 116117 verkkopalvelusta: 116117.fi

Päivystyshelppi, versio 1.2